Erasmus+

3d Εκτύπωση στην Εκπαίδευση

Βαρκελώνη Ισπανίας : 02/04/2021 - 09/04/2021

Λεπτομερειες Προγραμματος

Erasmus+

Κωδικός Προγράμματος
2020-1-EL01- KA102-077832

Τίτλος Προγράμματος
3d Εκτύπωση στην Εκπαίδευση

Δράση
ΚΑ102-Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού ΕΕΚ

Σκοπός

H εξοικείωση των εκπαιδευτικών του 1ου ΕΚ Χίου με την χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών και η ένταξη αυτών στην διδακτική διαδικασία.

Θεματικά Πεδία

1. Νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών / εκπαιδευτικές μέθοδοι / ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης,
2. ΤΠΕ / Νέες Τεχνολογίες / Ψηφιακές Δεξιότητες,
3. Παιδαγωγικά και Διδακτική

Περιοχή

Η εκπαίδευση, που διήρκησε 8 ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βαρκελώνη,στην Ισπανία, από τον φορέα Moveu Profesional Services.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Χίου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα διάφορα είδη 3d εκτύπωσης, να σχεδιάσουν και να εκτυπώσουν το σχέδιο τους και να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία η 3d εκτύπωση. Ακόμη είχαν τη δυνατότητα να εισαχθούν στον κόσμο της χαρτογράφησης με τη χρήση drone.

Είδη 3D εκτύπωσης

Σε θεωρητικό επίπεδο οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Χίου είχαν την δυνατόητα να γνωρίσουν τα περισσότερα από τα είδη 3d εκτύπωσης που υπάρχουν. Δόθηκε, ωστόσο, περισσότερη έμφαση στα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία: Την Μοντελοποίηση Λιωμένης Εναπόθεσης (Fused Deposition Modeling - FDM), η οποία χρησιμοποιεί ως εκτυπώσιμο υλικό ένα θερμοπλαστικό νήμα και την Στερεολιθογραφία (Stereo Lithography - SLA), η οποία χρησιμοποιεί ως εκτυπώσιμο υλικό υγρή ρητίνη.

Λογισμικό 3D PRINTING

Για την σχεδίαση του μοντέλου του εκάστοτε αντικειμένου εκτύπωσης, απαιτείται η χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τόσο εμπορικές εφαρμογές, όσο και εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα. Στο workoshop, χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Tinkercad για να σχεδιάσουν το αντικείμενο τους και κατόπιν να το εκτυπώσουν. Εκεί ήρθαν σε επαφή και με τα πιο πιθανά προβλήματα (Bed calibration, Bedadhesion, Wrapping και Stringing) που μπορούν να προκύψουν κατά τη φάση της εκτύπωσης.

Eurecat

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Χίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο Eurecat, ένα ερευνητικό κέντρο που προωθεί την καινοτομία σε διάφορεις τομείς, χρηματοδοτώντας startup επιχειρήσεις. Οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν την χαρά να μας ενημερώσουν για τους 3d εκτυπωτές νέας γενιάς και όλες τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Χαρτογράφηση με Drone

Εκτός από το κατ' εξοχή αντικείμενο εκπαίδευσης του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Χίου είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μια δοκιμαστική πτήση με το drone MAVIC 2 και να δουν από κοντά τη χρήση του, στην χαρτογράφηση, κτιρίων και οικοπέδων.

Αξιοθέατα / Πολιτισμός

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Βαρκελώνη, τα μέλη του 1ου ΕΚ Χίου είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν τόσο στην ίδια την πόλη, όσο και σε γειτονικές πόλεις και αξιοθέατα.

Sagrada Familia

Το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, είναι ο γιγαντιαίος Ρωμαιοκαθολικός Ναός Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia). Βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1882. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί, που ανάλαβε την κατασκευή του από το 1883, αφιέρωσε πλήρως τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια. Ωστόσο μέχρι το 1926 που απεβίωσε, είχε ολοκληρώσει μόλις το 15 με 25 τοις εκατό!

Πάρκο Güell

Το Πάρκο Güell είναι ένα από τα πιο γνωστά πάρκα του κόσμου και ετησίως πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες έρχονται για να το θαυμάσουν! Ο Αντόνιο Γκαουντί αφιέρωσε περίπου 14 χρόνια (1900-1914) για να φτιάξει τα κτίρια στο λόφο Valkarka, ο οποίος τότε ήταν αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης εκείνη την εποχή. Το πάρκο περιέχει εκπληκτικές πέτρινες δομές διακοσμημένες με εκπληκτικά πλακίδια και συναρπαστικά κτίρια.

Montjuïc

Ο λόφος Montjuïc είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Βαρκελώνης. Η παγκόσμια έκθεση του 1929 έγινε η αφορμή για την κατασκευή του Palau Nacional που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας. Εκεί βρίσκονται ακόμη το Ολυμπιακό Στάδιο, το συντριβάνι Font Màgica και τα επιβλητικά σκαλιά που ενώνουν το παλάτι Palau Nacional με την λεωφόρο της βασίλισσας Maria Cristina.

Girona

Η Girona (Ζιρόνα) είναι μία μικρή πόλη στην Βορειοανατολική Καταλονία, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια από τη Βαρκελώνη. Η μπορντό γέφυρα πάνω από τον ποταμό Onyar, που περνάει μέσα από την καρδιά της πόλης, σχεδιασμένη από τον γνωστό Γάλλο αρχιτέκτονα Άιφελ αποτελεί μια από τις πολλές γέφυρες που καλύπτουν τον ποταμό.