ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

Δεδομένα:

  • Πουλιούνται 130.000.000 υπολογιστές κάθε χρόνο παγκοσμίως.
  • Ο χρόνος ζωής των προσωπικών υπολογιστών ήταν 4 με 5 χρόνια το 1992 αλλά έχει μειωθεί σε 2 με 3 χρόνια από το 2005.
  • Η παραγωγή των υπολοίπων ηλεκτρονικών αυξάνεται τρεις φορές ποιο γρήγορα από το μέσο των υπολοίπων πόλεων. Συγκεκριμένα ο όγκος των πληροφορικών παλιοσίδερων αυξάνεται 16% με 28% κάθε πέντε χρόνια.
  • Το 90% των παλαιών υπολογιστών καταλήγουν στις χωματερές,  αφού πετιούνται στον δρόμο ή δίδονται στα παλιατζίδικα.
  • Υπολογίζεται ότι το 2005 πετάχτηκαν στην Ε.Ε. 140.000.000 υπολογιστές. Σήμερα οι υπολογιστές που είναι απαρχαιωμένοι στην Ε.Ε. καταλαμβάνουν 5,7 εκατομμύρια m3.
  • Μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών (περισσότερα από τα μισά που βρίσκονται στην Ε.Ε.) στέλνονται σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου τα υλικά που μολύνουν το περιβάλλον καταλήγουν σε χωράφια και ακτές, ρυπαίνοντας το νερό, το έδαφος, τις καλλιέργειες, τα ζώα και τις θάλασσες.   Το 2002 μεταφέρθηκαν στην Ασία 6 με 10 εκατομμύρια υπολογιστών.
  • Το 1998 στην E.E. ανακυκλώθηκε μόνο το 11% των προσωπικών υπολογιστών και το 26% των περιφερειακών παλαιών υπολογιστών.
  • Δεκατρείς χώρες , ευρωπαϊκές στην πλειοψηφία τους πήραν ήδη μέτρα που υποχρεώνουν τις εταιρείες να ανακυκλώνουν  τους υπολογιστές και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνουν την τιμή των συσκευών κατά 90 ευρώ.
  • Υπολογίζεται ότι, με κατάλληλη επεξεργασία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν το 70% με 90% που πετιούνται, να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν αργότερα.

ανακύκλωση επαναχρησιμοποίηση υλικού

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΕΞΑΓΩΓΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

διαδικασία διάλυσης

Εργάτης ζεσταίνοντας βασιλικό νερό  (μίξη με 5% νιτρικό οξύ, 75% υδροχλωρικό οξύ) όλη τη μέρα, για να διαλύσει χρυσό, χωρίς προστατευτική μάσκα. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας πέφτουν στο ποτάμι!

διαδικασία διάλυσης

Εργάτρια σπάει μία οθόνη για να πάρει τον χαλκό από τον καθοδικό σωλήνα. Το γυαλί είναι υπερφορτωμένο από μόλυβδο αλλά ποιο επικίνδυνο είναι ο φώσφορος που  καλύπτει το εσωτερικό.

Τα υπόλοιπα μέρη ρίχνονται στον ποταμό ή σε κανάλια όπου ο μόλυβδος και ο φώσφορος φιλτράρονται με το νερό.

διαδικασία διάλυσης

Εργάτης  βγάζοντας το τόνερ από εκτυπωτή, έρχεται σε επαφή με το περιεχόμενο όλη τη μέρα χωρίς προστασία. Η σκόνη του άνθρακα είναι πιθανώς καρκινογόνα. Τα υπολείμματα του τόνερ μετά ρίχνονται στον ποταμό.

Εργάτες μαζεύουν καλώδια υπολογιστών, για να τα κάψουν και να μαζέψουν έπειτα τον χαλκό. Οι οικογένειες ζουν κοντά στις φωτιές. Ο καπνός από την φωτιά των κυκλωμάτων και των πλαστικών που καλύπτουν τον χαλκό προκαλούν καρκίνο.