Μενού Κλείσιμο

Erasmus+ στα χρόνια του κορονοϊού

Διαδικτυακή συνάντηση Erasmus+ “Keep Calm And Be Green”.

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου

Η αρχή του προγράμματος “Keep Calm And Be Green” έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Tychy της Πολωνίας τον Ιανουάριο του 2019 και ακολούθησαν συναντήσεις στις υπόλοιπες χώρες. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μαθητών μας και η διερεύνηση  θεμάτων του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μαθητές εργάστηκαν στο να ανακαλύψουν εφαρμογές των διαφόρων τύπων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον εντοπισμό προβλημάτων που προκύπτουν στις χώρες τους από τις συμβατικές πηγές ενέργειας αλλά και στο πως μπορεί η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελέσει μία επιπλέον πηγή ενέργειας. Στα πλαίσια των συναντήσεων μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε άρτιες παρουσιάσεις των παραπάνω, αλλά και ενημερώσεις από ειδικευμένους επιστήμονες πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι κατά τόπους επισκέψεις μας σε δομές παραγωγής ενέργειας αλλά και σε εταιρίες με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα πρωτοπόρες στον κλάδο τους.

Η τελευταία εκ του σύνεγγυς συνάντησή μας έγινε στο Σιϊλινγιάρβι της Φινλανδίας στις αρχές του 2020. Απέμενε η συνάντηση στη Χίο η οποία είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μάρτη του 2020. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα ξεκίνησε η περιπέτεια του πλανήτη με τον κορονοϊό. Στις τόσες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναβλήθηκαν δεν μπορούσε το πρόγραμμά μας να αποτελέσει εξαίρεση. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε να πραγματοποιήσουμε την συνάντησή μας με τη χρήση παρατάσεων και συνεχών συνεννοήσεων μεταξύ των εθνικών γραφείων και των συντονιστών ο κορονοϊός μας νίκησε. Έτσι προγραμματίσαμε να «βρεθούμε» διαδικτυακά κατά την προσφιλή συνήθεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

Από τις 26 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου 2021 το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο της Χίου διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με τη συμμετοχή σχολείων από το Tychy της Πολωνίας, τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, την Κατάνια της Ιταλίας, το Σιϊλινγιάρβι της Φινλανδίας και το Βίλα Βέρδε της Πορτογαλίας. Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η γεωθερμία και οι εφαρμογές της. Παρουσιάστηκαν εργασίες από τους μαθητές όλων των χωρών και επιπλέον παρουσιάστηκε μακέτα «πράσινης πόλης» που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ομάδα μαθητών και καθηγητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου της Χίου εμπνευσμένη από τις διάφορες εγκαταστάσεις που είχαμε επισκεφθεί. Συνδεθήκαμε επίσης με το Δήμο Οινουσσών και ενημερωθήκαμε από την κ. Πόπη Μπαρμπαρή για το νησί και το πρόγραμμα MUSICA που πραγματοποιείται εκεί.

Ιδιαίτερο κομμάτι στη συνάντηση κατείχε η παρουσίαση της Χίου που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση διαδραστικού χάρτη και βίντεο από το νησί μας. Δόθηκαν στοιχεία της κουλτούρας του νησιού  παρουσιάζοντας στους εταίρους μουσική και χορούς, όπου πραγματικά οι μαθητές μας το διασκέδασαν. Τέλος παρουσιάστηκε η οικονομική δραστηριότητα του νησιού όπως η καλλιέργεια της μαστίχας, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλος της Χίου. Η συνάντηση έκλεισε με την ευχή «εις το επανιδείν» είτε μέσω κάποιου άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος είτε σε προσωπικό επίπεδο μιας και πραγματικά μας έλλειψε η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας τους ανθρώπους που μας δέχτηκαν στον δικό τους τόπο με τόση αγάπη.