Μενού Κλείσιμο

Ενδοσχολική Eπιμόρφωση στη Tρισδιάστατη Eκτύπωση

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης η οποία έχει αρχίσει να μπαίνει στα σχολεία και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να έχει σημαντικό ρόλο.

Η εισαγωγή του 3D printing και των σχετιζόμενων τεχνολογιών στο σχολικό πρόγραμμα δίνει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για την βελτίωση της δημιουργικότητας τους και της φαντασίας τους. Για το σκοπό αυτό υλοποιησαμε πρόγραμμα κατα το οποιο ομαδα εκπαιδευτικων του σχολειου επιμορφωθηκε από άλλον φορέα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής)  και στη συνέχεια έγιναν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικους του σχολείου που ενδιαφέρθηκαν. Αυτή η ομάδα λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής και οργάνωσε την ενδοσχολική επιμόρφωση.

Πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση ομάδας εκπαιδευτικών του σχολείου στη χρήση 3D εκτυπωτών, στα υλικά εκτύπωσης, καθώς επίσης και στη τρισδιάστατη σχεδίαση και στη σάρωση. Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από προσωπικό του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πληροφορικής Χίου. 

Ακολούθησαν σεμινάρια στο σχολείο τα οποία παρακολούθησαν περίπου 25 εκπαιδευτικοί. Έγινε επίδειξη των εκτυπωτών που διαθέτουμε καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους. Θέματα που εξετάστηκαν:

  • Εισαγωγή στο 3D printing και βασικές αρχές εκτύπωσης και εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης (τεχνολογία, υλικά, προϊόντα, είδη εκτυπωτών, τεχνικές εκτύπωσης)
  • Εισαγωγή στο περιβάλλον του Tinkercad και σχεδιασμός αντικειμένου
  • Εισαγωγή στο περιβάλλον του ΧΥΖ Suite και εκτύπωση αντικειμένου.
  • Ενδιάμεσα  στάδια εκτύπωσης (supporting και infill)  
  • Εισαγωγή στην τρισδιάσταση σάρωση (3D scanning)